sztst (2)

Tehetségpont-alakítás

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége már 2009 óta építi az egész Kárpát-medencére kiterjedő tehetséghálózatát. Jelenleg 1474 működő Tehetségpont van a Kárpát-medencében, ebből 99 szervezetnél jelenik meg a szakképzési profil. Miért érdemes Tehetségpontot alakítani?

A Tehetségpont megalakítása annak az intézményi, regionális szintű tehetségsegítő munkának a tudatos átgondolása, mely az intézmény, szervezet jelenlegi működését meghatározza, ami a további fejlődés irányvonalait kijelöli. A Tehetségpont-jogosultság komoly megerősítést biztosít az intézmény számára tevékenységének szakmai színvonala és társadalmi értéke vonatkozásában.

A közel 1500 tagot számláló Tehetségpont-hálózatba történő bekapcsolódással a hálózati működésmódban rejlő lehetőség kiaknázása is megvalósulhat: tudástranszfer és tapasztalatcsere által, jó gyakorlatok megismerésével, együttműködések kialakításával. Ezáltal bővül a kapcsolati háló, miközben az intézmény tehetséges tanulói előtt új lehetőségek is megnyílhatnak.

A szakképzési specifikációval is rendelkező Tehetségpontok és tevékenységeik ITT tekinthetők meg.

A Tehetségpont alakításához az alábbi szempontokat szükséges átgondolni, az intézményre vonatkozó szakmai tartalmakat kidolgozni:

❍ Mi teszi Önöket alkalmassá a Tehetségpont megalakítására?
❍ A Tehetségpont tervezett hatóköre és együttműködései
❍ A TP specifikus és konkrét programjai
❍ Anyagi fenntarthatóság

A Tehetségpont-alakítás első lépése az intézményi szintű átgondolás és tervezés, majd a Tehetségpont jogosultság megszerzése egy online jelentkezéssel valósítható meg. A Tehetségpont-működésnek való megfelelés megállapítását követően az intézmény Regisztrált Tehetségpontként bekerül az országos hálózatba. Egy-három éves magas szintű tehetséggondozó tevékenységet követően a Tehetségpont akkreditációja kezdeményezhető, mely sikeres teljesítése esetén Akkreditált vagy Kiváló Akkreditált Tehetségpont cím használatára válik jogosulttá az intézmény.

A Tehetségpontok regisztrációs és akkreditációs folyamatáról bővebb tájékoztató ITT érhető el.

A szakképzési intézmények Tehetségpont-alakításának segítését a Szakképzési Tanács is kiemelt célnak tekinti, így ha kérdése van a Tehetségpont-alakítás folyamatával kapcsolatban, vagy intézménye Tehetségpont-regisztrációjában bizonytalan, szaktanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére.

Üzenet küldése Tehetségpont-alakítás témában:

    Az adatkezelési irányelveket megismertem, elfogadom.

    Hozzászólás nem lehetséges