cropped-front-view-collection-men-women-with-different-jobs_23-2148453500.jpg

“Tehetségmenedzsment a szakképzésben” pályázati program szakmai beszámolója

A Szakképzési Tehetségsegítő Tanács a Nemzeti Tehetség Program támogatásával az NTP-HTTSZ-21-0017 azonosítószámú, Tehetségmenedzsment a szakképzésben elnevezésű programja keretében célkitűzése volt, hogy segítsük a szakképző intézményekben egységes szakmai elvek mentén az intézményi specifikumok figyelembevételével a tehetséggondozás szemléletének formálását, a szakmai munka megvalósítását.

Az alábbi tevékenységek valósultak meg:

Az SZTST szakmai tevékenységéről folyamatosan tájékoztatta az érdeklődőket a tehetségsegítők közötti információáramlás elősegítése, információs felület működtetése által: professzionális honlapunk által az alábbi funkciók elérhetővé tétele valósult meg minden szakképző intézmény pedagógusa és érdeklődő szakember számára: 1) információáramlás biztosítása (hírek, események, pályázati lehetőségek – Aktuális), 2) intézményi jó gyakorlatok bemutatása – PéldaTár, 3) Tudástér dokumentummintákkal, szakmai anyagokkal, 4) online és offline szakirodalmi ajánló – Könyvajánló, 5) tehetséggondozásban használatos fejlesztő eszközök bemutatása – Ajánló, 6) intézményi tehetségkoncepció kialakításához előzetes helyzetfelmérő kérdőív biztosítása – Tehetségmenedzsment, 7) hírlevél.

A meglévő jó gyakorlatok megismertetésének és bevezetésének koordinálása folyamatos tevékenységként valósult meg: Jó gyakorlat felhasználási szabályzat létrehozását követően ezen jó gyakorlatok összegyűjtése és rendszerezése valósult meg. A jó gyakorlatok számára kereshető adatbázist hoztunk létre honlapunkon.

Az SZTST tehetségsegítő tevékenységének széles körben történő megismertetése naprakészen a www.sztst.hu oldalon valósult meg, szakmai előadást tartottunk a IV. MTM szakmai találkozón.

Az SZTST tehetségsegítő tevékenységéről, a jó gyakorlatok eredményeinek bemutatásával szakmai kiadványt hoztunk létre, melyen online elérhetővé tettünk minden érdeklődő számára.

A területi kiegyenlítettség érdekében szakmai segítségnyújtás tehetségpontok alakításához: Minden szakképző intézmény számára felajánlottuk a lehetőséget a Tehetségpont alakítás segítésére, melyre pályázat útján 3 intézmény került kiválasztásra. Az együttműködés eredményeként elkészült a Tehetségpont-alakítás tervezete.

Szakmai fórumunk kiemelt témák köré szerveződött, ahol szakképző intézmények oktatóinak, tehetséggondozó szakembereknek lehetősége nyílt az előadások mellett máshol működő jó gyakorlatok megismerésére, a tapasztalatcserére is.

Szakmai fórum témái: Tehetségmenedzsment a szakképzésben; Portfólió mint a tehetségazonosítás és tehetségfejlődés eszköze.

Továbbá egyéni és csoportos szupervíziót biztosítottunk a tehetséggondozó szakembereknek.

Cimkék:

Hozzászólás nem lehetséges