kepkartya

Kártyák használata a tehetségtámogatásban

Egyéni vagy csoportos tehetségtámogató programokhoz, portfóliókészítés reflexiójához egyaránt jól használhatók a különböző kártyák. Segítik az érzelmek megfogalmazását, összerendezni a gondolatokat, az asszociációk által a mélyebb összefüggések felfedezését, a ráismeréseket és megértéseket.

Tehetségműhelyek ráhangoló vagy levezető fázisában a képkártyákat és érzelemkártyákat javasoljuk, személyiségfejlesztéshez a DIXIT és OH kártyák különösen hasznosak, az önmenedzsment eszköztár bővítéséhez a Temper kártyák biztosítanak támpontokat.

Képkártyák

A képkártyák egyrészt segítik a ráhangolódást: az előzetes elképzelések felszínre hozatalát, motiválnak, érzelmi és gondolati keretet adnak. Programok levezetéseként a tapasztalatok és élmények megfogalmazásához biztosítanak inspirációt.

Portfóliókészítés folyamatában a célok meghatározását és a reflexió megfogalmazását egyaránt támogatni tudják a képkártyák.

Az érzelemkártyák a hangulatok és érzések azonosítását, megfogalmazását segítik.

DIXIT

Társasjáték, amelynek részét képező képkártyák külön is használhatók, sokkal inkább az asszociációt segítik, a kreatív erők mozgásba hozatalát, mint a fényképillusztrációk.

OH kártya

“Az OH – módszerének alapgondolata, hogy minden ember önmagát ismeri a legjobban, önmagát tudja meggyógyítani, önmagában tudja megtalálni problémáira a megoldást. A kártyák segítséget adnak, hogy az érzelmek megfogalmazásával, monitorozásával és a szabad asszociációval képet kaphassunk saját tudattalanunk működéséről, alapérzelmeinkről. Az OH – kártya nem más, mint egy fantasztikus utazás a tudattalanba, önmagunk megismeréséért.” (Forrás)

A kártyák az önismeret fejlesztéséhez, a megküzdési módok feltérképezéséhez, a tervezéshez nyújtanak hasznos segítséget. Bővebben az OH kártya használatáról →

TEMPER

Ez a fejlesztő kártyacsomag a DISC módszertan alapján készült. A módszertan viselkedési stílusok feltérképezéséhez ad értelmezési keretet. Jól használható önismereti foglalkozások, tehetségműhelyek személyiségfejlesztést támogató alkalmain.

Az alapcsomag tartalma 100 db tulajdonság kártya, amely a négy alaptípus – típusonként 25 darab – jellemzőit tartalmazza. Ebből 19 az erőforrásokat, 6 pedig a fejlesztendő területeket mutatja be, amiket ha az adott típus túl erősen működtet vagy stresszhelyzetben van, bizony negatívan hat másokra, amik gyakran konfliktusforrások lehetnek a kapcsolatokban. Míg az alap TEMPER pakli az egyes típusok megismeréséhez a tulajdonságokat tartalmazza, addig a TEMPER plusz már mélyebb dimenziókat fejteget. A témakörök érintik többek között az elsődleges érzelmet, kommunikációt, gondolkodást, testbeszédet, mozgatórugót, stresszhelyzetet, öltözködést, motivációt, frusztrációt, illetve, hogy hogyan viselkednek csapatban, vagy éppen vezetőként. (Forrás)

Kapcsolódó tartalom:
Fejlesztő eszközök a tehetségtámogatásban

Cimkék:

Hozzászólás nem lehetséges